ANASAYFA HABER ARA RSS KAYNAĞI FOTOĞRAF GALERİ KÜNYE   Üye Ol - Üye Girişi 
 
12. Cumhurbaşkanı Kim Olacak? - (01.01.2012 11:02:36)
  Çok Okunan Yazılar
KIBRISCIK YAYLALARI HİZMET ÇOŞKUSU...
MENGEN VE AŞÇILIK SANATI...
Bir yer düşünün,iki dağ arasında kalan...
Berlin Duvarı'nı futbolla yıkıyoruz...
MENGENİN TARİHİ HİÇ BİRİMİZİ AFFETMEZ.....
Chef Cihan Erdogan Tokyo'dan yaziyor...
Benim bir babam vardı......
Yemek fotoğrafçılığı......
Edebiyatçılar... Haydi kaleme sarılın......
aytekin 08.02.2012
Kanser zor hastalık
saci ASLAN 16.11.2011
harika
M. BİLAL A 03.11.2011
DAHA GÜZEL BİR İŞVAR
aytekin 31.10.2011
Bilgilendirme
ahmet cele 30.10.2011
kurbanlık
Ahmet ERMİ 30.10.2011
çocuklar için sevindir
Özpelit 23.10.2011
Tufan Özyamak
ali yorulm 14.10.2011
hayırlısı olr inşaalla
meltem KOZ 12.10.2011
tam zamanı
Mine TAŞGÖ 02.10.2011
ÇOK GÜZEL
tufanözyam 09.06.2011
Teşekkür
Selçuk Çol 07.06.2011
Ellerine sağlık güzel
aytekin 18.05.2011
Tebrikler
SUPHİ SEZE 16.04.2011
öğrencilere saygı göst
Aytekin 14.04.2011
Geçmiş olsun
sevda ve 11.04.2011
tuba büyüküstüne
SERAP DORU 05.04.2011
TEBRİK EDERİM
şahin yerl 04.01.2011
belediye nasıl çalışıy
Ali Yaşar 20.12.2010
Destekliyorum
TURGAY ÜST 06.12.2010
SELAMLAR
Şükrü Köro 07.11.2010
Geçmiş olsun
aytekin 31.10.2010
GEÇMİŞ OLSUN
başar varo 04.10.2010
gaza gelmeyin.
İsmail Kar 29.08.2010
Aşcılık - MENGEN
Sercan SEZ 20.08.2010
SN ADNAN KARATAŞ
eren akdoğ 29.07.2010
teşekkür mesajı
yorum cu 29.07.2010
dilbilgisi
adnan kara 29.07.2010
yanlış
Adnan Sone 20.07.2010
HAYIRLI OLSUN.
berksu ata 15.07.2010
böle düğün yok
BOLU SAĞLIK - TEKNOLOJİ BERABERİNDE KANSERİMİ SUNUYOR
BOLU SAĞLIK - TEKNOLOJİ BERABERİNDE KANSERİMİ SUNUYOR

Büyült / Küçült : 14 Punto 16 Punto 18 Punto Tarih : 25.12.2009 22:25:33

BOLU SAĞLIK - TEKNOLOJİ BERABERİNDE KANSERİMİ SUNUYOR
BOLU SAĞLIK - TEKNOLOJİ BERABERİNDE KANSERİMİ SUNUYOR

Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf. Dr. Osman Çerezci, pilot il olarak belirlenen İstanbul, Ankara,Bursa, Antalya, Samsun ve Sakarya'da, elektromanyetik kirlilikkonusunda ölçümler yaparak, elde edilen veriler hakkında raporhazırladı.



Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucu hazırlananraporda, söz konusu bölgelerdeki yüksek gerilim hatları, trafolar vebaz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon oranlarıölçülerek, kayda alındı.







 

Raporda, "Baz istasyonu, cep telefonu,radyo-TV ve telsiz vericileri ile yüksek gerilim hatları nedeniyleyayılan elektromanyetik radyasyonun nükleer radyasyon gibi etkili vekorkunç olmasa da maruz kalan beden üzerinde zaman içinde oluşturacağıetkiler hepimizi korkutmaya devam ediyor" ifadeleri yer alıyor.



Elektromanyetik radyasyon yayan cihazlar



Televizyon,radyo, telsiz ve telefon vericilerine ait antenler ile evlerdekullanılan televizyon, bilgisayar, mikrodalga fırın, saç kurutmamakinesi ve benzeri cihazların elektromanyetik radyasyon yaydığıbelirtilen raporda, daha önce yapılan deneylerde, mikrodalgalara yoğunve uzun süreli maruz kalanların alzheimer, parkinson ve ciddi gözhasarı yaşadığı ifadelerine yer verildi.



Dijital cep telefonlarının baş çevresinde mikrodalga darbeleri ürettiği vurgulanan raporda, şu bilgiler yer aldı:



"Herhangibir nedenle her insan vücudunda kansere yol açabilecek özelliğe sahiphasarlı hücreler bulunabilir. Böyle bir insanın bu hasarlı hücrelerininbir şekilde elektromanyetik alana (bilgisayar, cep telefonu veyaelektrikli bir aletten gelen) maruz kalması sonucu vücut bağışıklıksistemi bozularak, kanserin hızlı bir şekilde gelişmesine yol açacağıifade edilmektedir.



Birçok bilimsel raporda cep telefonlarıylailişkili olarak baş ağrısı, endişe, kısa süreli hatırlamada azalma,giderek artan kronik yorgunluk, deri uyuşukluğu, stres, görüş alanındadaralma, kulak çınlaması gibi yaşam kalitesini düşürücü sağlıksorunları olabileceği belirtilmektedir.

 

Cep telefonlarıelektromanyetik dalgaları alıp vererek iletişim sağlar. Yani hemradyasyon kaynağı hem de radyasyon alıcısıdır. Cep telefonu konuşmasıanında radyasyon kafatasından beyine doğru ilerler ve hücrelerleetkileşir."



Yüksek gerilim hatlarının yakınında yaşayanlar



Üzerinde özellikle durulan yüksek gerilim hatları ve trafolarınyakında yaşayanların önemli derece risk taşıdığı ifade edilen raporda,şöyle denildi:



"Yüksek gerilim hatlarının, yakın çevresinde yaşayanlar için kanserriskini artırdığı bilinmektedir. Hamilelerde sıklıkla düşüklere nedenolduğu, psikolojik rahatsızlıklar verdiği tespit edilmiştir. Arılardaüretkenlik ve bal üretiminde düşüş gözlenmiştir.



Yüksek gerilim hatlarına yakın bölgede oturan insanların kansereyakalanma riskinde yüklü partikül ve iyonların önemli rol oynadığınadikkat çekilmektedir.

 

Yani yüksek gerilim hatları havada yüklü partiküller oluşturur vebunlarda havadaki kirliliklerle bütünleşerek insanların nefes almasıylaiç bünyeye geçebilmektedir."



Radyo-TV verici antenleri



Radyo-TV vericilerinin de önemli derecede elektromanyetik radyasyonyaydığı vurgulanan Sakarya Üniversitesinin raporunda, bir vericianteninin bin tane baz istasyonu gücünde sinyal yaydığı ifade edildi.



Kentlerdeki radyo-TV yayını yapan antenlerin mutlaka çok yüksek,özel bir kulede toplanması ve belirli bir mesafeye kadar yakınlarındakesinlikle yerleşime izin verilmemesi gerektiği kaydedilen raporda,İstanbul ve Ankara'daki verici antenlerinin bulunduğu noktalara dikkatçekildi.



Elektrik trafolarına dikkat



Pilot illerde yapılan araştırmalarda, birçok semt ya damahallelerde bir veya birkaç tane trafo olduğu kaydedilen araştırmada,özellikle büyük şehirlerdeki trafoların nereye yerleştirileceğikonusunun sorun olduğu belirtilen raporda, şu görüşler aktarıldı:



"Yaptığımız araştırmalarda bodrum katına yerleştirilmiş birtrafonun yaydığı şiddetli manyetik alan nedeniyle 1. katta oturanlarıve bitişikteki daireleri sürekli elektromanyetik ışımaya maruzbıraktığı belirlenmiştir. Böyle bir durumda bilgisayarların ve diğerelektronik cihazların etkilenmesi kaçınılmazdır. Peki ya orada oturaninsanların durumu ne olacaktır?

 

Okul bahçelerinde oynayan çocuklar için de bitişiklerinde bulunantrafodan yayılan manyetik alan bir şekilde olumsuz etkileroluşturabilecektir. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı'na önemli görevlerdüşmektedir.

 

Elektromanyetik kirlilikten eğitim çağındaki çocukların etkilenmemesiiçin çeşitli okul bahçelerine yerleştirilmiş trafoların okulyakınlarından geçen iletim hatlarıyla beraber kaldırılarak, çevresiyeterince boş olan uygun arazilere yerleştirilmelidir."



En fazla etkilenen gruplar



Elektrikli cihazların yaydığı elektromanyetik radyasyon nedeniyleen fazla etkilenen risk grupları içine hamileler ve gelişim çağındakiçocukların girdiği kaydedilen araştırmada, "Elektronik cihazlardanyayılan elektromanyetik radyasyona karşı gerekli önlemler alınırsa,endişe edilecek bir durum yoktur. Önemli olan kullanılacak cihazınhangi şartlar altında zararlı ve zararsız olduğunu bilip ona görekullanmaktır.

 

Elektromanyetik radyasyon yayan cihazların insan sağlığına zararvermeme limitleri araştırmalar neticesinde tespit edilmekte ve bulimitlere göre yasal düzenlemeler hazırlanmaktadır" uyarısındabulunuldu.



Elektromanyetik radyasyon konusunda her ülkenin kendistandartlarına göre limit değerler belirlediği aktarılan raporda, budeğerlerin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da tanınan veuluslararası bir komisyon olan İyonize Olmayan Radyasyondan KorumaKomisyonu (ICNIRP) tarafından belirlendiği hatırlatılarak, yayılanradyasyonun frekansına bağlı olarak değiştiği vurgulandı.



Nasıl korunabiliriz?



Türkiye'de yüksek gerilim hatları ve trafolardan kaynaklananelektromanyetik radyasyon konusunda herhangi bir yasal düzenlemeolmadığının altı çizilen Sakarya Üniversitesi raporunda, kirliliktenkorunma önerileri de sıralandı.



Kişilerin söz konusu tehdit karşısında bilinçli olması ve riskiciddiye alması gerektiği bildirilen raporda, korunma yöntemleri şöylesıralandı:



-Cep telefonu kullanımını azaltın. (Elektromagnetik kirlilikkaynakları arasında en fazla risk cep telefonu kullanımı kaynaklıdır.)



-Mikrodalga fırın çalışırken yakınında bulunmayın.



-Çocukların televizyona yakın oturmasını engelleyin.



-Başınız yatak odasında kablo ve prizlere yakın olacak şekilde uyumayın.



-Elektromanyetik dalga yayan herhangi bir cihazın mümkün mertebe uzağında bulunun.



-Camilerde elektrikle alttan ısıtma sistemlerini öncedençalıştırın. Cemaat camii içindeyken sistemi kapatarak, fişi mutlakaprizden çekin.



-Radyasyondan korunmada beslenme önemlidir. Yüksek kalorili,özellikle kızartılmış gıdalar tüketmekten kaçınılmalı. Toksinleribağlayarak vücudun korunmasında önemli rol oynayan elmadaki "pektin"maddesinin alınması, brokoli, lahana, tere gibi yeşil sebze tüketimi,laktobalit içeren yoğurt çökelek gibi süt ürünleri, korunmaya etki edenfaktörlerdendir.



-A, C ve E gibi vitaminlerin kullanımı kalsiyum ve magnezyum, bununyanı sıra selenyum, germanyum, vanadyum gibi eser elementler serbestradikal oluşumunu engellemesi açısından gıdaya ilave olarak alınmasıuzmanlarca tavsiye edilmektedir.



-Konutların yüksek gerilim hatlarından en az 100 m uzakta yapılması için gerekli yasal düzenlemenin yapılmalı.



-Bazı yerel yönetimlerin yüksek gerilim hatlarının altına öncedenyapmış oldukları yürüme, koşu yolları ve çocuk oyun parkları gibitesisler iptal edilmeli. Uyarı işaretleri bulunan panolarla halk ikazedilmeli.

 

-Yerleşim bölgelerinden geçen hatların yer altlarına alınması için proje geliştirilmeli veya güzergah değişiklikleri yapılmalı.



Ölçüm sonuçları



Raporda, Bursa ve Samsun'da yerleşim olmayan bölgelerekonumlandırılmış olan radyo-TV vericilerine ait değerlendirmeye dikkatçekilerek, şehir içinde oluşturduğu elektromanyetik radyasyonseviyesinin "limitlerin çok altında" kaldığı belirtildi.



İstanbul, Ankara, Sakarya ve Antalya'daki ölçümlerde isevericilerin yerleşim bölgelerine çok yakın olması dolayısıyla limitlereyakın seviyede kirlilik oluştuğu kaydedilen raporda, TelekomünikasyonKurumunun sürekli denetim yaparak limit değerlerin korunması içinçalışma yaptığı vurgulandı.



Baz istasyonlarının oluşturduğu kirlilik konusunda ise 6 ilde"birkaç tane dışında" kamuoyunda infial ve endişeye yol açacak seviyedekirlilik olmadığı bildirilen raporda, şunlar kaydedildi:



"Söz konusu illerdeki baz istasyonlardaki kirliliğin, limitseviyenin çok altında kaldığı gözlenmiştir. Halkımızı rahatlatacağınıumduğumuz bu sonucun oluşmasında Telekomünikasyon Kurumununyönetmeliğin tüm gereklerinin GSM operatörleri tarafından benimsenmesiiçin gösterdiği ısrarcı ve kararlı tavrı çok önemli olmuştur.

 

Ayrıca şehirlerde tüm radyo ve TV vericilerinin tek bir yüksek kuledetoplanması amacıyla kurulan "Anten AŞ" projesinin gerçekleşmesihalinde, elektromanyetik kirliliğin azaltılmasına ve kontrolüne yönelikönemli bir

gelişme olacaktır."



Raporun son bölümünde kirlilik kaynakları arasında yapılan risksıralamasında, cep telefonları ve yüksek gerilim hatlarının "çok çokriskli", radyo-tv vericilerinin "oldukça riskli, baz istasyonlarınınise "az riskli" olduğu ifade edildi.



Uzmanlar, yapılan bilimsel araştırmalarda cep telefonlarının büyükbir tehdit olduğu vurgusunu yaparak, mümkün olduğunca telefonla azkonuşulması, konuşma sırasında cihaz ile kulağın arasına en az birparmak mesafe konulması veya kulaklık kullanılması uyarısında bulundu.





 Etiketler: BOLU  BOLU SAĞLIK  RADYASYON  ELEKTROMANYETİK RADYASYON 

 Haberi Ekle ;  Google    Facebook    Digg    Del.icio.us


 Haber Yorumları  yorum ekle


Bu habere henüz yorum yazılmamış ilk yorumu siz yazmak istermisiniz



  • Mine Çakır
  • Aytekin Bayri
  • Erhan Arslan
  • Tufan Özyamak
  • Cihan Erdogan
  • Seyfi Alp
  • Sercan SEZEN
  • ASR-I SAADETE BENZER BİR DÖNEM
    Bolu Haber  Güncel Haberler  Gündemdeki Haberler  Spor Haberleri  Yaşam Haberleri  Medya - Magazin Haberleri  Yemek Tarifi  Ekonomi Haberleri  Eğitim Haberleri  Siyaset Haberleri  Kültür - Sanat Haberleri  Dünya Haberleri  Kadın Haberleri  Bolu Spor Haberleri  Sinema Haberleri  Teknoloji Haberleri  Müzik - Eğlence Haberleri  Sağlık Haberleri  Künye Bolu Haber Postası en ucuz alışveriş Saat Alış Veriş Fırsat Ürünleri samsun oto kiralama karacaoğlu asansör
    Sitede yer alan kullanıcı yorumları üyelik sözleşmesinde kabul edildiği şekilde yorum yapan üyenin şahsi düşünceleridir.

     
    MS Haber bir MS Teknoloji hizmetidir.